Genealogie
Van der KROGT en Van der KROFT

Aanvullingen: Email! 
Naar de Beginbladzijde

'Muck' van der Kroft: ex-gezagvoerder van de KJCPL


Overgenomen uit:
Plaatsbepaling: (Uitgave van het Maritiem Museum Rotterdam en de Vrienden van het Maritiem Museum Rotterdam), januari 2000, blz. 11.
Ik ken kapitein Van der Kroft niet persoonlijk, voor alle vragen over hem of over de scheepvaart moet U zich wenden tot het Maritiem Museum Rotterdam.

Varen: dat stond vast voor hem. Vanaf z'n jeugd al. Dominicus C.M. ('Muck') van der Kroft [F-314.232] (74) was op de lagere school reeds gefascineerd door de aan de wand hangende platen van onze zeehelden en ook door verre landen. Hij wilde eerst bij de marine, maar vanwege de oorlog kon dit niet. Van 1941 tot en met 1943 studeerde hij aan de zeevaartschool in Scheveningen; dat kon toen wel.

Van der Kroft werd in Den Haag geboren, groeide op in Voorburg en had niemand in de familie die z'n brood op zee verdiende. "Maar ik wilde dat wél," vertelt hij. In maart 1946 was het zover, toen hij als stuurmans-leerling vanuit Lemmer met de kustvaarder Meeuw voor het eerst naar zee ging: naar Engeland. 'Muck' ("mijn eigen voornaam is te lang") maakte vervolgens drie reizen als vierde stuurman op de Nieuw Holland van de KPM: "Met troepen en ook met 'handschoentjes', toekomstige bruiden, naar Indië. We namen meestal evacués mee terug". In 1948 begon z'n carrière bij de Koninklijke Java-China Paketvaart Lijnen (KJCPL) en die zou een dikke 34 jaar duren. Van vierde op de Tjisadane, alle andere stuurmansrangen op schepen als de Tjiwangi, de Tjiluwah en een hele serie Straat-schepen werd Van der Kroft in 1962 gezagvoerder; op de Tjitarum. Hij heeft uitgerekend dat hij als stuurman 24 schepen en als kapitein liefst 33 schepen heeft gehad.

Varen doet hem - nu hij er toch al meer dan zeventien pensioenjaren heeft opzitten nog altijd veel. Als hij gasten heeft, neemt hij ze mee naar de Rotterdamse haven. Op de waterkant praat hij dolgraag met collega-zeelieden; oud of jong, dat maakt niet uit.

'Muck' van der Kroft is vanaf het begin lid van de Vriendenvereniging en hij doet als het kan - overal aan mee; vergaderingen, lezingen en excursies. Zijn interesse voor varen blijkt ook uit z'n lidmaatschap van de Havenvereniging Rotterdam, de Vereniging van Kapiteins ter Koopvaardij en van de Gezagsvoerdersclub ("voor het plezier en de sterke verhalen"). Van der Kroft is ook aangesloten bij de in 1948 opgerichte Vereniging van Oud-personeel der Koninklijke Java-China Paketvaart Lijnen. Voor dat gezelschap van ruim 400 oud-medewerkers van de rederij heeft hij vorig jaar meegewerkt aan een jubileumuitgave bij het 50-jarig bestaan van de vereniging.

De schepen van de KJCPL voeren in het Verre Oosten, Australië/Nieuw-Zeeland, Afrika en de oostkust van Zuid-Amerika en wat dat aangaat kon hij dus aan verre bestemmingen z'n hart ophalen. "Zuid-Oost Azië en vooral Japan boeiden me enorm. Ik heb er van genoten". Van der Kroft verspeelde nooit een schip, maar maakte toch wel wat mee: in 1948 een stranding met het Liberty-schip Valerius bij Hongkong, in 1957 nog één met de Tjibantjet (ook bij Hongkong) en later ook nog eens een scheepsbrand.

Hij voer tijdens zijn laatste jaren bij de rederij eveneens op ro/ro- en containerschepen, maar in de eindjaren '70 en beginjaren '80 eveneens op de fraaie vrachtvaarders van het type S-kerk en W-kerk, die - net als de tonnage van de KJCPL - van de VNS naar de Nedlloyd waren overgegaan. 'Muck' van der Kroft vond ze schitterend, maar had er toch ook alle begrip voor, dat de klassieke stukgoedschepen uiteindelijk het veld moesten ruimen voor ro/ro- en containertonnage. "Dat hield je toch niet tegen. Ik ben altijd met m'n tijd meegegaan, maar ik denk wel met enige nostalgie terug aan de traditionele vrachtvaart van destijds". Eén van zijn voorgangers bij de KJCPL was in de jaren '20 - scheepsarts Jan Slauerhoff, die in zijn rederijtijd in mooi proza en in veelzeggende poëzie de zee, de havens en de schepen beschreef. "Ik heb kort na de oorlog van oudere collega's aan boord nog wel verhalen over hem gehoord. Prachtig".


Kent U andere artikeltjes over Van der Krogt'en of Kroft'en. Ook die kunnen hier geplaatst worden.
Dr. Peter van der Krogt (P- 533.3)


e-mail: peter@vanderkrogt.net (niet voor vragen over kapitein Van der Kroft en de scheepvaart, wend U daarvoor tot het Maritiem Museum Rotterdam)