Genealogie
Van der KROGT en Van der KROFT

Aanvullingen: Email! 
Naar de Beginbladzijde

'Het antiekste dat ik heb, ben ik zelf'
Nelleke van der Krogt

door Susanne van Velzen

Overgenomen uit:
Haagsche Courant 24 februari 2003, blz. 2.

FOTO: GPD/AVRO Nelleke van der Krogt neemt vanavond de presentatie van het AVRO-programma 'Tussen Kunst & Kitsch' over van Cees van Drongelen. Eindelijk kan ze het imago van die strenge mevrouw met die keurige stem van 'Opsporing verzocht' van zich afwerpen. Nu mag er gelachen worden.

Haar gulle lach komt uit haar tenen en klinkt vaak en hard. Ze is klein en tenger, maar haar aanwezigheid vult met gemak de grote ruimte. Na tien jaar 'Opsporing verzocht' kennen veel kijkers Nelleke van der Krogt (55) als de strenge mevrouw met die keurige stem. "Dat is de prinses Margriet-kant van mij. Als ik op straat herkend werd, waren mensen altijd heel beleefd. Oh jee, mevrouw Van der Krogt, als ik maar niet gearresteerd word."

Sinds haar optreden naast Paul de Leeuw in het panel van 'Zo vader, zo zoon' en haar deelname aan de 'Vaginamonologen' is het beeld van die keurige mevrouw wat bijgesteld. "Nu word ik op straat aangeklampt door mensen die zeggen 'Jezus, wat heb ik met u gelachen'. Ik heb blijk baar heel wat mensen verbijsterd achtergelaten. Mensen weten pas als ze me ontmoet hebben, dat ik zo gek als een deur ben. Tijdens de montage van 'Tussen kunst & kitsch' viel die harde lach me ineens zo duidelijk op. Ik moet nu oefenen op geruisloos lachen. Ik mag geen dominante rol spelen in het programma. Ik doe er niet toe. Als je je beroemdheid uit wil bouwen moet je niet 'Tussen kunst & kitsch' gaan presenteren."

Nelleke van der Krogt is na tien jaar 'Opsporing verzocht' toe aan wat anders. "Ik moest het stokje doorgeven. Het was gewoon tijd. Dat voel je intuïtief. Na anderhalve maand vertelde Ad 's-Gravesande dat Cees van Drongelen met pensioen ging en vroeg of ik de eindredactie en presentatie van 'Tussen kunst & kitsch' wilde doen. Ik was er heel erg blij mee. Ik ben gek op kunst en oude dingen. Schilderkunst van rond de vorige eeuwwisseling vind ik fantastisch; impressionisme en wat daarna komt. Zelf ben ik geen verzamelaar. Ik heb geen bijzondere stukken in huis. Ook geen familiestukken. We waren vroeger thuis hartstikke arm. Als de voddenboer door de straat kwam en vroeg om vodden zei mijn moeder altijd 'schat, ik heb alles aan'. Het meest antieke wat ik heb, ben ik zelf. Mijn nieuwe programma is totaal anders dan 'Opsporing verzocht' en toch zijn er gelijkenissen. Ik heb wederom met een belangrijke derde partij te maken. Vroeger was dat justitie en nu zijn het de experts. Zij en het publiek spelen de hoofdrol. Daar heb ik geen enkele moeite mee. Ik ben een nogal overleggerig en een dienstbaar type. Daarom klikt het ook zo tussen mij en Paul de Leeuwen ander dominante types. Ik heb geen moeite met de aangeefrol. Ik heb geen behoefte om leuker dan Paul of de expert te zijn. Je moet goed beseffen wat een programma nodig heeft."

'Tussen Kunst & kitsch' is al achttien jaar een van AVRO's succesformules. Het programma, waarin Nederlanders hun huis-, tuin- en keukenkunst op waarde laten schatten door experts, is gebaseerd op het BBC-programma 'The antiques roadshow'. Het geheim van het succes zit volgens BBC-presentator Michael Aspel in de combinatie van een detective, een spelshow en een geschiedenisles. "Het is een ijzersterke formule", beaamt Nelleke van der Krogt. Daarom moet je er niet teveel aan sleutelen. Je moet een antiek kastje niet ineens blauw schilderen, maar wel zorgen dat het niet in elkaar zakt. Cees heeft in al die jaren niets veranderd en ik heb dat ook niet rigoureus gedaan. Ik ben het opknapbureau van de AVRO, een soort winterschilder. Ik heb het beginfilmpje wat vlotter gemaakt. Met een bas en een drum eronder. De experts en de gasten zitten nu tegenover elkaar in plaats van op een rijtje. De mensen die er omheen stonden zitten nu. Ik stimuleer ze om vragen te stellen. Om te reageren. Ze hoeven hun adem niet in te houden. Lachen mag ook. Het is slechts televisie. En nu maar hopen dat met mijn komst de kijkcijfers niet naar beneden gaan."

"'Tussen kunst & kitsch' is een intensief programma om te maken. Per opnamedag komen er zo'n 1300 mensen voorbij. Ze kopen een toegangskaart voor 12,50 euro en mogen maximaal drie voorwerpen voorleggen aan de experts. We moeten de vaart er wel inhouden. Ze gaan met 150 mensen tegelijk naar binnen. Je kunt mensen niet zes uur buiten in de rij laten staan. Het is elke keer een circus." Nelleke heeft inmiddels zes opnamen achter de rug. Elke dag zitten er leuke en bijzondere verhalen tussen. Of kleine drama's. Iemand die een voorwerp voor tweeduizend euro heeft gekocht en te horen krijgt dat het helemaal niks waard is. De meest bijzondere vondsten tot nu toe zijn een tekening van de hand van koningin Beatrix toen ze tien jaar oud was en een ets van Rembrandt. "Het was zo'n leuke vrouw die met die ets kwam. Hij was van haar zoon. Die had heel veel pech en tegenslag gehad in zijn levert Hij had die ets van een mevrouw gekregen die medelijden met hem had. Ze wist niet wat ze in handen had. Ook die moeder en zoon niet. Ze zagen wel Rembrandt op het werk staan, maar dachten geen moment dat het echt was. De expert zag het meteen." Ze heeft een meer dan fulltime baan aan 'Tussen kunst & kitsch'. De 'Op reis' -versie van het programma, die in de ze maanden te zien is, moet 'verbouwd' worden en ze is ook eindverantwoordelijk voor de website.

Vaginamonologen

En dan zijn er nog de 'Vaginamonologen'. Nelleke veert overeind als de theaterproductie ter sprake komt. "Kind, dat is zo ontzettend leuk. Ik ben er vorig seizoen voor gevraagd en doe dit jaar weer mee." De 'Vaginamonologen' zijn geschreven door de Amerikaanse Eve Ensler. Zij baseerde zich op tweehonderd vraaggesprekken met vrouwen van allerlei nationaliteiten en bevolkingslagen, die ze ondervroeg over hun vagina. In het stuk vertellen steeds drie vrouwen verhalen over het geslachtsorgaan.

Vorig seizoen waren bekende vrouwen nog wat huiverig om mee te doen. "Na het succes van de eerste reeks, meldden veel bekende vrouwen zichzelf aan", vertelt Nelleke. De groep is uitgebreid tot zo'n dertig vrouwen. De cast bestaat dit seizoen uit onder anderen Froukje de Both, Willeke Alberti, Ricky Koole en Nelly Frijda.

"Ik ben nu op een leeftijd dat ik dingen kan doen die ik echt leuk vind. Acteren is verschrikkelijk leuk. Daar ben ik inmiddels achter. Ik zou niet rigoureus van tv naar toneel willen. Die 23 jaar radio en tv gooi ik niet zomaar weg. Ik ben nu 55 en als ik dan het acteervak goed onder de knie heb, kan ik nog net Kniertje spelen. Of ik moet aan de botox (anti-rimpelinjecties- red.) Nou aan mijn lijf niet. Als ik 's morgens in de spiegel kijk ben ik trots en ontroerd door dat oude hoofd. Die rimpels zijn de weerslag van een intens leven. En daar heb ik vrede mee. Ik struikel nu ook af en toe in de steeds sneller wordende levensstroom. Een van de twee collega's met wie ik de harde kern vorm van het programma is 27 en geestelijk zo razendsnel. Ik heb dan soms zo'n oude-damesaarzeling. Dat is een prima mix op de redactie. Ik wil straks ook als oude redacteur onder een jonge eindredacteur kunnen werken. Die flexibiliteit moet je hebben. Op een gegeven moment moet je een stapje terugdoen. De verantwoordelijkheid als eindredacteur is best zwaar. Misschien ga ik wel weer naar de radio of teksten schrijven. Amusementsprogramma's zou ik niet kunnen doen. Dat staat te ver van me af. Je moet dingen altijd met passie kunnen doen. Dat probeer ik jonge mensen ook mee te geven als ze beginnen met presenteren. Lieve schat er is een hele grote valkuil en dat is dat omroepen, gelijk Dracula, altijd op zoek zijn naar nieuw bloed. Maar blijf selectief en plan rustig want als je erin trapt lig je er met dezelfde snelheid en een leeggezogen nek via de veel grauwere achterdeur weer uit"

Zie ook het eerdere artikel over Nelleke van der Krogt


Kent U andere artikeltjes over Van der Krogt'en of Kroft'en. Ook die kunnen hier geplaatst worden.
Dr. Peter van der Krogt (P- 533.3)


e-mail: peter @ vanderkrogt.net (ik kan u niet met Nelleke in contact brengen, daarvoor moet U bij de AVRO zijn)