Genealogie
Van der KROGT en Van der KROFT

Aanvullingen: Email! 
Naar de Beginbladzijde

Watertoren [Hazerswoude-Rijndijk] krijgt wellicht woonbestemming
Peter van der Krogt

door Ruud Sep

Plaats in de genealogie nog niet bekend

Overgenomen uit:
Leidsch Dagblad 27 januari 1995

FOTO: BEN DE BRUYN Waarvoor de watertoren in de toekomst gebruikt gaat worden kan Peter van der Krogt nog niet zeggen. Misschien wordt het een kantoor of een restaurant. Misschien wordt het een woning. De onzekerheid over de bestemming was geen reden om nog niet met de restauratie van het tachtig jaar oude monument te beginnen. Want er zijn een heleboel zaken die moeten worden aangepakt.

Drie weken geleden is het dan allemaal echt begonnen. De vele waterpijpen die de toren vulden zijn verwijderd en de werknemers van Van der Krogts betonrenovatiebedrijf MTS zijn begonnen met de grootste klus: het verwijderen van het aangetaste beton. Dit wordt vervangen door een speciale, met kunststoffen versterkte mortel. In de oude toren is door het vocht heel wat schade aangericht. "Het beton dat ze indertijd hebben gebruikt is betonen betonhard", weet Van der Krogt inmiddels. "Maar het betonijzer ligt hier en daar te dicht aan de oppervlakte. Door kleine gaatjes is er water bij het ijzer gekomen, waardoor de boel flink is aangetast."

Van der Krogt heeft de watertoren begin vorig jaar via de gemeente Rijnwoude voor één gulden gekocht van het waterbedrijf WZHO. Met die aankoop behoedde de Hazerswoudse ondernemer het bouwwerk voor de slopershamer. Het waterbedrijf wilde niets liever dan slopen en er waren geen andere serieuze kandidaten voor de toren. De nieuwe eigenaar van de toren kreeg van gemeente en provincie bij elkaar 175.000 gulden subsidie, maar de restauratiekosten waren begroot op een veelvoud van dat bedrag. Met zijn betonrenovatiebedrijf achter zich, zag Van der Krogt er wel heil in. Als investering, maar ook als manier om wat meer naamsbekendheid te krijgen.

In de spookachtig donkere kelder van de watertoren wijst de ondernemer op de tekening, "Kijk, het oude reservoir is zeseneenhalve meter hoog. Die betonnen bak kan niet weg, omdat het een onderdeel is van de constructie, maar we kunnen er wel gaten in maken, liefst acht. zodat je licht hebt door alle acht de ramen. De onderste vloer moer vervolgens een stukje omhoog en halverwege de bak komt een tweede vloer. Boven het plafond blijft dan nog een bergruimte van ongeveer anderhalve meter hoog."

Een oud idee om aan de buitenkant van de toren een glazen liftkoker neer te zetten om zodoende op een gerieflijke manier boven te komen, is helemaal van de baan. "Veel te kostbaar en bovendien onmogelijk, omdat de watermaatschappij niet toestaat dat er naast de toren nog iets wordt gebouwd", weet Van der Krogt nu.

De lift stamt nog uit de tijd dat de nieuwe eigenaar verwachtte dat de toren een tweede leven zou kunnen krijgen als restaurant. Dat idee is nog steeds niet helemaal van de baan. Maar de gedachten gaan nu toch meer in de richting van bewoning. "Ik ben met de architect in conclaaf over de mogelijkheid hier twee woningen van te maken: één boven en één beneden. Met de ruimte direct onder het reservoir er bij, heb je boven drie verdiepingen. Beneden kunnen we binnen de betonconstructie er een verdieping bovenop zetten. Samen met de begane grond en de kelder kom je dan ook op drie verdiepingen."

Voorlopig zal het nog acht tot negen maanden duren voordat de toren volledig is opgeknapt. Dan kan ook de overkapping van het voetpad langs de watertoren worden weggehaald. Die houten kap beschermt passanten al enkele jaren tegen stukken beton die naar beneden zouden kunnen vallen. Wanneer het markante bouwwerk een nieuwe functie krijgt. valt nog niet te zeggen. "Het kan dat we daar al snel aan gaan werken. Maar nadat ik de toren heb gekocht, heb ik de hele zaak eerst eens helemaal van me af geschoven. Ik heb daardoor nog helemaal geen contact gehad met mensen die eventueel in de toren zouden willen wonen. We zullen wel zien hoe het loopt."


Dit bericht kreeg ik van een van mijn studenten die dacht dat ik een tweede leven had!

Kent U andere artikeltjes over Van der Krogt'en of Kroft'en. Ook die kunnen hier geplaatst worden.
Dr. Peter van der Krogt (P-533.3) [NB: ik ben niet de Peter van der Krogt uit het bovenstaande artikeltje]


e-mail: peter@vanderkrogt.net