Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Emmeloord
gem. Noordoostpolder (Flevoland)

Meldestraat

Twee Leeuwen

Bart van Hove
1892

Nog geen foto's gemaakt.

Kunstenaar

Opmerkingen

Bart van Hove maakte aan het eind van de 19e eeuw vier leeuwen voor de grote sluis van het Merwedekanaal bij Zeeburg.

In een artikel van John F. Hulk in Elseviers geïllustreerd maandschrift (9e jaargang no. 1), over Bart van Hove worden ze beschreven:

De vier uit Franschen bergsteen gehouwen leeuwen, welke, liggende op hunne granieten voetstukken, de groote sluis van het Merwedekanaal bij Zeeburg een monumentaal karakter verleenen, geven een impressie van krachtvolle getuigen van den kunstenaar en diens doorwrochten kennis der natuur.
In Amsterdam stonden de leeuwen rond 1950 in de weg. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Noordoostpolder in 1952 kreeg Emmeloord de leeuwen van de stad Amsterdam cadeau. Zij kregen een plekje op de Deel bij de brug over de stadsgracht. Ook op deze plek, bij de Leeuwenbrug, moesten ze wijken. Het verkeer eiste meer ruimte en de leeuwen werden naar de Gemeentewerf aan de Nijverheidsstraat afgevoerd.

In de Oudejaarsnacht van 1964 - 1965 hebben 15 leden van de dorpsvereniging van Kraggenburg één van de Leeuwen, bij wijze van oudejaarsstunt, mee naar Kraggenburg genomen. Een tweede leeuw is daarna door de gemeente aan Kraggenburg geschonken. In 1965 zijn de beide andere leeuwen aan de Meldestraat geplaatst.

Tijdens de jaarwisseling van 1975 - 1976 stal Piet van der Sar uit Nagele met vier vrienden een van de Kraggenburgse leeuwen en bracht deze naar Nagele, maar na twee dagen is hij weer teruggebracht. Van der Sar maakte daarop van één van de Emmeloordse leeuwen een gipsen mal waarmee een kopie voor Nagele werd gemaakt.

Begin 2010 is van een van de leeuwen uit de Meldestraat een afgietsel gemaakt, waarvan vier nieuwe leeuwen gemaakt zijn, die op 22 april 2010 bij de Poldertoren zijn geplaatst.

Er staan nu dus in totaal negen leeuwen van Bart van Hove in de Noordoostpolder:

 • 2 originelen in de Meldestraat in Emmeloord.
 • 2 originelen in Kraggenburg.
 • een betonnen replica uit 1976 in Nagele.
 • vier betonnen replica's uit 2010 bij de Poldertoren in Emmeloord.

  Bronnen en verdere informatie

  Aanklikbare trefwoorden:

  eXTReMe Tracker

  Objectcode: FL04au.

  © Website en Foto's: René & Peter van der Krogt