Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Sint Odiliënberg
gem. Roerdalen (Limburg)

Kerkplein 15
(Basiliek H.H. Wiro, Plechelmus & Otgerus)

Christus met de symbolen van de vier evangelisten


jaar?

Sint Odiliënberg -  Christus met de symbolen van de vier evangelisten

Beschrijving

Reliëf in de timpaan boven de ingang van de kerk.

De vier evangelisten zijn Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Hun versies van het levensverhaal van Jezus - het evangelie - zijn in het Nieuwe Testament van de Bijbel opgenomen. In de beeldende kunst worden deze vier evangelisten sinds de 4de eeuw niet alleen afgebeeld in de vorm van menselijke gedaanten, maar ook als symboolgestalten. Deze laatste werden geïnspireerd door de visioenen in de Bijbelboeken Ezechiël 1 en Openbaring 4. Hierin wordt de apostel Johannes weergegeven als een adelaar, Lucas als een stier, Marcus als een leeuw en Mattheüs als een engel. Deze weergave, ook wel tetramorf genoemd (uit het Grieks: vier vormen), is waarschijnlijk van Syrische oorsprong (Wikipedia).
In de oudste versies werd de tetramorf gebruikt als een symbool van de majesteit van Christus, waarbij de menselijke figuur de Incarnatie beduidt, het rund Jezus' priesterschap, de leeuw diens macht en de arend de goddelijke genade. In de vroegste afbeeldingen van de tetramorf staan de vier gestalten rond de troon van Christus (Maiestas Domini) (Katholiek Nederland).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Weet u meer ?

Van dit beeld is bij ons nog niet voldoende informatie bekend. Weet u er bijzonderheden over, willen we dat graag van u weten. Maak gebruik van ons invulformulier om deze gegevens aan ons op te sturen. Wij zullen de gegevens dan zo spoedig mogelijk invullen.

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°8'55" - O.L. 5°59'52")

eXTReMe Tracker
Objectcode: LI28aw; Opgenomen: 7 augustus 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt