Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Roermond
Limburg

Neerstraat

Sint Christoffel

patroonheilige van o.a. reizigers; vooral bekend door de legende dat hij een klein kind over de rivier moest dragen. Terwijl hij daarmee bezig was werd het kind echter zwaarder en zwaarder, totdat hij bijna bezweek. Het kind bleek toen Christus te zijn, die hem Christoffel doopte, Christusdrager (Wikipedia)

jaar?

Roermond -  Sint Christoffel

Beschrijving

Stenen beeld op de Sint-Christoffelpomp.

Opmerkingen

Van Schumulder.nl:
Een van de openbare waterputten was de Sint Christoffelput die de huizen van de Kraanpoort en een gedeelte van de Markt te ROERMOND omvatte. In 1792 werd besloten de loden pomp te voorzien van een omhulsel. Meer dan 130 jaar stond deze waterpomp in de inspringende hoek op de Markt. In 1925 werd de waterpomp door de komst van de waterleiding overbodig en afgebroken. Vijftig jaar later (1975) werd besloten de waterpomp (1 van de 2 nog resterende oude stenen waterpompen) weer te herplaatsen. De pomp werd in 1976 gerestaureerd en geplaatst op het pleintje in de Neerstraat te Roermond, thans (2004) tegenover de ingang van de nieuwe overdekte winkelgalerij "Roercenter" (in het gebied van de vroegere Sint Michielspomp, gesloopt op 10 juli 1929). Op de pomp staat een stenen beeldje van Sint Christoffel met het kind op zijn schouder. Op de hoge torentrans van de Roermondse kathedraal (niet ver van de pomp verwijderd) staat in het zonlicht het originele vergulde beeld van Sint Christoffel (in de volksmond: "Stjuf").

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Weet u meer ?

Van dit beeld is bij ons nog niet voldoende informatie bekend. Weet u er bijzonderheden over, willen we dat graag van u weten. Maak gebruik van ons invulformulier om deze gegevens aan ons op te sturen. Wij zullen de gegevens dan zo spoedig mogelijk invullen.

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°11'38" - O.L. 5°59'7")

eXTReMe Tracker
Objectcode: LI29am; Opgenomen: 5 juli 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt