Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Raamsdonksveer
gem. Geertruidenberg (Noord-Brabant)

Kloosterweg 1
(Kloosterhoeve)
 

Sint Bruno

stichter van de Kartuizerorde

17XX

Raamsdonksveer -  Sint Bruno   Raamsdonksveer -  Sint Bruno

Beschrijving

Stenen beeld. Op de voorzijde van het voetstuk staat de naam van de heilige en aan de rechterzijde de woorden 'memento mori', gedenk de doden (beide teksten zijn nauwelijks leesbaar).

Opmerkingen

Het beeldje staat op de plaats waar vroeger het Kartuizerklooster stond. Bruno draagt als stichter het boek met kloosterregels; zijn linkervoet rust op de wereldbol, zijn rechterhand op zijn hart. Het doodshoofd op het voetstuk symboliseert boete en vergankelijkheid van het leven.

Over de ouderdom en herkomst van het beeldje is niets met zekerheid bekend. Het dateert waarschijnlijk niet uit de tijd dat het klooster nog bestond (1336-1572) maar is mogelijk afkomstig van het huis Chartoise dat daar stond van 1729 tot 1878. Het beeldje werd in 1984 gerestaureerd door de firma Glaudemans uit 's-Hertogenbosch. Bruno de Kartuizer (overl. 1101), stichter van de Kartuizerorde (Heiligen-3s).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°41'18" - O.L. 4°51'42")

eXTReMe Tracker
Objectcode: NB22ag; Opgenomen: 22 maart 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt