Mens & Dier in Steen & Brons

Noord-Brabant Tilburg
Tilburg

Theresiaplein 1
(vm. St. Theresiakerk)

Sint Theresia van Lisieux

Jo Uiterwaal
1946

Tilburg -  Sint Theresia van Lisieux   Tilburg -  Sint Theresia van Lisieux

Beschrijving

Tufstenen beeld boven de ingang van de kerk. Theresia is afgebeeld als karmelites met een kind op haar hand ('Theresia van het Kindje Jezus'). Het lint van rozen verwijst naar haar uitspraak 'Ik zal een regen van rozen doen nederdalen uit de hemel'.

Kunstenaar

Opmerkingen

Geschenk aan het kerkbestuur door twee echtparen bij gelegenheid van hun gelijktijdige vijftigjare bruiloft.
De kerk is in 1929-31 gebouwd naar ontwerp van H.W. Valk en C.W. van den Beld. De kerk is in 1997 aan de eredienst onttrokken en daarna verbouwd tot appartementen (Reliwiki).

Theresia van Lisieux, doopnaam: Thérèse Martin, kloosternaam: Thérèse de l'Enfant-Jésus et de la Sainte-Face (Alenšon, 2 januari 1873 - Lisieux, 30 september 1897), een Franse heilige. Op 29 april 1923 werd Theresia zalig verklaard. Haar heiligverklaring volgde op 17 mei 1925. In 1997 werd Theresia, als derde vrouw in de geschiedenis, door paus Johannes Paulus II tot kerkleraar uitgeroepen.
Haar leven is in verschillende boeken beschreven. Een bekende uitspraak van haar is: "Ik wil het rozen [=zegeningen] laten regenen op aarde." Daarom wordt ze afgebeeld als karmelietes met rozen in de hand (Wikipedia - Heiligen-3s).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°33'56" - O.L. 5°5'1")

eXTReMe Tracker
Objectcode: NB57ek; Opgenomen: 14 augustus 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt