Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Den Haag
Zuid-Holland

Zuiderpark
(speeltuin, Henriëtte Roland Holstweg)

Ot en Sien (Jan Ligthart [& H. Scheepstra] monument)

Ot en Sien
Hoofdfiguren uit een serie Nederlandse kinderverhalen, geschreven door Hindericus Scheepstra naar een idee van Jan Ligthart. De eerste serie, Dicht bij Huis, verscheen in 1902. De tweede serie, Nog bij Moeder, in 1904
(Wikipedia)
Frits van Hall & P. Briët
1930

Den Haag -  Ot en Sien (Jan Ligthart [& H. Scheepstra] monument)   Den Haag -  Ot en Sien (Jan Ligthart [& H. Scheepstra] monument)

Beschrijving

Aan de rand van een verhoogde halve cirkel zijn de beeldjes van Ot en Sien afgewisseld met drie zitbanken opgesteld. De 'stoeprand' aan de voorzijde bestaat uit natuurstenen platen met tekst.

Den Haag - Ot en Sien (Jan Ligthart [& H. Scheepstra] monument) Den Haag - Ot en Sien (Jan Ligthart [& H. Scheepstra] monument)

Volgens het ontwerp zou de tekst op het monument "Ter herinnering aan Jan Ligthart" luiden. De weduwe van Ligthart, Marie Lion Cachet, maakte hiertegen bezwaar, omdat ze wist dat de verhaaltjes van Ot en Sien niet geschreven waren door haar man maar door zijn vriend Scheepstra. Wel had Ligthart daarbij telkens geadviseerd. Aan de tekst werd toen "en H. Scheepstra" toegevoegd.

Het monument is onthuld door prinses Juliana.

Jan Ligthart (Amsterdam 1859 - Laag-Soeren 1916), onderwijzer en onderwijsvernieuwer. Hij werd bekend als schoolhoofd van een lagere school in de Schilderswijk van Den Haag en als schrijver van artikelen en boeken (Wikipedia).
Hindericus Scheepstra (Roden 1859 - 1913), onderwijzer en schrijver van kinderboeken (Wikipedia).

Opschriften

ter herinnering
aan jan ligthart en
h. scheepstra

Kunstenaars

Oude ansichtkaart(en)


Klik op een kaart voor vergroting.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°3'38" - O.L. 4°17'3")

eXTReMe Tracker
Objectcode: ZH15ge; Opgenomen: 2 mei 2008  / gewijzigd: 21 oktober 2018
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt