Nederland |
Mens & Dier in Steen & Brons |
Zoek op deze site:
|
Drachten gem. Smallingerland (Friesland) Gauke Boelensstraat |
Anti-Apartheidsbeeld |
Anne Woudwijk
1986 |
Sculptuur van twee kinderen, een zwart meisje en een blank jongetje, die een schoof koren binden.
![]() |
![]() |
Over de achtergrond en de betekenis van dit beeld verschillen de meningen. In een onbekende bron (sorry, vergeten te noteren) staat:
Van de directie van de jubilerende Rabobank kreeg Anne Woudwijk in 1985 de opdracht een beeld te maken dat iets van de ontstaansgeschiedenis van deze bank moest weergeven. In zijn voorstudie stuitte Anne Woudwijk op de persoon Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Deze trok zich het lot van arme, kleine boeren aan. Hij verbeterde hun bestaan door het opzetten van coöperaties en het verstrekken van kredieten. Als deze figuur in 1985 zou hebben geleefd dat zou hij zich ook hebben bekommerd om de armen. Anne Woudwijk was in deze tijd geschokt door de praktijken van het apartheidsregime in Zuid Afrika en legde een link met leven en werk van Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Hij ontwierp een beeld van twee kinderen die samen een korenschoof binden. Een beeld van een zwart meisje en een blank jongetje. Zij zijn het symbool voor een betere toekomst. De kruisjes op het bindtouw om de schoof, herinneren aan mensen als bisschop Romero, Martin Luther King en moeder Teresa. De kunstenaar veronderstelt dat de intentie van deze mensen in wezen overeenkomt met die van Friedrich Wilhelm Raiffeisen.In de Leeuwarder Courant stond het op 6 juni 1986 iets anders omschreven:
Het beeldhouwwerk, voorstellend een zwart gekleurd meisje en een blank jongetje die met primitieve middelen de oogst binnen halen, heeft als naam het 'Anti-apartheidsbeeld' meegekregen. "Ik wol mei dit byld de striid oanjaan fan blank en swart tsjin de apartheid", aldus de kunstenaar. Het beeldhouwwerk is een opdracht van de plaatselijke Rabo-bank en wordt vanavond overgedragen aan de gemeente Smallingerland. De onthulling zal geschieden door minister Eelco Brinkman van WVC.(daarna werd nog vermeld dat de beeldhouwer boos was omdat hij geen uitnodiging voor de onthulling had gekregen). Weer anders stond het een dag later in Trouw:
"Waarom zetten de mensen de Othello van Shakespeare op een voetstuk, terwijl ze een neger op straat niet eens zien staan?" De Friese beeldhouwer Arne Woudwijk heeft er voor gezorgd dat de inwoners van Drachten vanaf gisteravond niet meer om zijn 'negerin' heen kunnen. Toen onthulde namelijk een verraste minister Elco Brinkman, die in Drachten was om de verbouwde schouwburg te heropenen, het anti-apartheidsbeeld van de kunstenaar.
Woudwijk had eigenlijk een vrije opdracht voor een agrarisch onderwerp, maar hij maakte van zijn vrouwenfiguur een strijdbare negerin. Ze bindt met een band met kruizen (symbool voor de gevallenen in de strijd tegen de apartheid) een korenschoof bij elkaar, terwijl een blanke jongen nederig op de grond knielt. Voor die nederigheid is het hoog tijd vindt Woudwijk. "Wij hebben alles uit Afrika weggehaald en we geven nu misschien de pleisters terug voor de grootste wonden."
aangeboden door rabobank drachten e.o. 6 juni 1986 |
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.